ΑΥΤΟΛΟΓΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μη Επεμβατικές Θεραπείες

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες PRP (Plateled Rich Plasma)

Αυτόλογη ΜεσοθεραπείαΤα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στην χρήση ειδικών αυξητικών παραγόντων όπως IGF1, FGF και VEGF που ανακαλύφθηκε ότι καθυστερούν την τριχόπτωση διατηρώντας επί μακρύτερο χρονικό διάστημα την ζωή των τριχοθυλακικών μονάδων.

Παρατηρήθηκε ότι η δράση αυτών των αυξητικών παραγόντων θεραπεύει την γυροειδή αλωπεκία, την ουλωτική αλωπεκία και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανδρογενετική αλωπεκία.

Η επαναστατική αυτή τεχνική χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στην θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας καθώς και στην αντιγήρανση του δέρματος και ονομάζεται PRP ή PRGF (Plasma Rich of Growth Factors) ή πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες.

Αυτόλογος βιολογικός παράγοντας PRP (Platelet Rich Plasma)

Αυτόλογος βιολογικός παράγοντας PRP (Platelet Rich Plasma)Ο αυτόλογος βιολογικός παράγοντας PRP (Platelet Rich Plasma: πλάσμα εμπλουτισμένο σε αιμοπετάλια) περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1972 με διάφορα ονόματα: αυτόλογη κόλλα ινικής (fibrin glue), gel αιμοπεταλίων κλπ.

Το αυτόλογο gel αιμοπεταλίων παράγεται από PRP και έχει 2 με 4 φορές περισσότερη συγκέντρωση αιμοπεταλίων. Συνήθως η συγκέντρωση αιμοπεταλίων στο αίμα είναι 150.000 – 350.000 ανά κυβικό εκατοστό (μέσος όρος: 200.000/ανά κυβικό εκατοστό). Το PRP περιέχει 1.000.000 αιμοπετάλια ανά κυβικό εκατοστό.

Έτσι μπορούμε να πούμε ότι PRP ορίζεται η αυτόλογη συγκέντρωση ανθρώπινων αιμοπεταλίων σε μικρό όγκο πλάσματος.

Στο περιβάλλον του πήγματος αίματος ανευρίσκονται πολλοί αυξητικοί παράγοντες: TGF-b (transforming growth factor beta), PDGF (platelet-derived growth factor), IGF (insulin like growth factor), VEGF (vascular endothelial growth factors), EGF (epidermal growth factor), FGF-2 (fibroblast growth factor-2). Ο TGF-b αυξάνει τη σύνθεση της θεμέλιας ουσίας (matrix) (πχ. κολλαγόνο τύπου Ι) in vitro και in vivo. VEGF και FGF-2 δυνητικά αυξάνουν την αγγειογέννεση και την επαναγγειοποίηση.

Το αποτέλεσμα είναι αυτόλογο PRP που περιέχει ένα βιολογικό μίγμα αυξητικών παραγόντων χωρίς την πιθανότητα νοσογόνου απάντησης.

Πόσο ασφαλής είναι η μέθοδος PRP;

Αυτόλογος βιολογικός παράγοντας PRP (Platelet Rich Plasma)Γίνεται με απλή αιμοληψία σε επίπεδο ιατρείου. Στην συνέχεια το αίμα με φυγοκέντρηση διαχωρίζεται από το πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια, τα οποία και περιέχουν τους αυξητικούς παράγοντες. Συνθήκες αντισηψίας για αποφυγή επιμολύνσεων πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά.

Αυτό το είδος μεσοθεραπείας είναι μοναδικό γιατί δεν προκαλεί αλλεργία λόγω του ότι λαμβάνεται απο το ίδιο το άτομο.

Για να απελευθερωθούν περισσότεροι αυξητικοί παράγοντες ωρισμένοι ενεργοποιούν το αυτόλογο πλάσμα αιμοπεταλίων με προσθήκη DNA, χλωριούχου ασβεστίου ή θρομβίνης. Η χρήση των ενεργοποιητών αυτών απαιτεί ιατρική επιτήρηση για την αποφυγή καρδιακών αρυθμιών και θρομβόσεων και το ενεργοποιημένο PRP δεν θεωρείται πιά αυτόλογο και μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Τρόπος εφαρμογής του PRP

Τρόπος εφαρμογής του PRPΗ εφαρμογή του PRP γίνεται από τον ίδιο τον γιατρό με εξειδικευμένο πρωτόκολλο με το ειδικό πιστόλι μεσοθεραπείας U225 το οποίο είναι ανώδυνο.

 

 

Σε ποιές καταστάσεις εφαρμόζεται αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP;

Χρησιμοποιείται κυρίως στην εποχιακή τριχόπτωση, στην γυροειδή αλωπεκία, στην ουλωτική αλωπεκία, στην αρχόμενη ανδρογενετική αλωπεκία σε άντρες και γυναίκες καθώς και στην ενίσχυση και σταθεροποίηση του αποτελέσματος της μεταμόσχευσης μαλλιών.

Η θεραπεία για την τριχόπτωση γίνεται ανά 20 ημέρες

Έχει φανταστικά αποτελέσματα στην αντιγήρανση του δέρματος του προσώπου, του λαιμού καθώς και του decolte. Χρησιμοποιείται επίσης στην σύσφιξη του δέρματος και στην θεραπεία της χαλάρωσης και της κυτταρίτιδας στα πόδια και τους γλουτούς.

Για την ανανέωση του δέρματος του προσώπου και του λαιμού η εφαρμογή γίνεται ανά μήνα.

Η ανανέωση του δέρματος συνεχίζεται επί μακρύ χρονικό διάστημα μετά την θεραπεία που μπορεί να φθάσει και τους 6 μήνες.

Αντενδείξεις της αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP

  • Σακχαρώδης διαβήτης μη ρυθμισμένος
  • Λήψη αντιπηκτικών
  • Μη ελεγχόμενη υπέρταση
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Αρρυθμίες
Παντελής Βάλβης

ΥΠΗΡΕΣΙΑ "ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΕ"

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ιατρική πληροφόρηση ή ενημέρωση. Παρακαλώ αφήστε το όνομα και το τηλέφωνό σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣemailskypefacebookinstagram