ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Υπηρεσίες Προσώπου

ΩτοπλαστικήΜεγάλα ή πεταχτά αυτιά, «αφεστώτα ώτα» όπως ονομάζονται, είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα και οφείλεται κατά κύριο λόγο, σε ποσοστό που αγγίζει το 96%, στην έλλειψη της ανθέλικας στο πτερύγιo.

Είναι ένα πρόβλημα που αφορά περίπου στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανεξάρτητα από τη φυλή, και γίνεται αντιληπτό αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού, καθώς είναι κληρονομικό.

Πλαστική αυτιών

Μόνο μια επιτυχημένη πλαστική επέμβαση μπορεί να διορθώσει, το πρόβλημα των πεταχτών αυτιών. Επίσης μπορεί να διορθώσει το σχήμα και το μέγεθος και να τα συνδυάσει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Η ωτοπλαστική συνήθως γίνεται από τον πλαστικό χειρουργό σε ενήλικες και σε παιδιά 5-6 ετών, όταν έχει πλέον ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των αυτιών. Ειδικά για τα παιδιά, συνιστάται η διόρθωση να γίνεται πριν την έναρξη της σχολικής ζωής, ώστε να μην δημιουργηθεί ψυχολογικό τραύμα από τα πειράγματα των συμμαθητών.

Τεχνικές για πλαστική αυτιών

ΩτοπλαστικήYπάρχουν πολλές διαθέσιμες τεχνικές που εφαρμόζονται ανάλογα με το πρόβλημα, το πάχος του χόνδρου, που αποτελεί και το «σκελετό» των αυτιών, και το μέγεθος της κόγχης του πτερυγίου.

Στις περιπτώσεις λεπτού χόνδρου προτιμάται η συρραφή με ράμματα που συγκρατούν και διατηρούν την ανθέλικα στη σωστή θέση, ενώ σε παχύ χόνδρο προτιμότερες είναι οι χειρουργικές τομές ή και εκτομή χόνδρου, όταν για τα πεταχτά αυτιά ευθύνεται το μεγάλο μέγεθος της κόγχης του πτερυγίου. Συνήθως όμως γίνεται συνδυασμός δύο ή και τριών τεχνικών, προκειμένου να εξασφαλισθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι τομές γίνονται πίσω από τα αυτιά και τα ράμματα στην ανθέλικα παραμένουν στη θέση τους εφ’ όρου ζωής, χωρίς να γίνονται αισθητά από τον ασθενή ή οποιονδήποτε, με γυμνό μάτι.

Η επέμβαση γίνεται σε καλά οργανωμένη κλινική, συνήθως με τοπική αναισθησία και μέθη, παρουσία αναισθησιολόγου και η παραμονή στην κλινική είναι μόνο κάποιες λίγες ώρες.

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής φοράει ειδικό επίδεσμο για περίπου ένα μήνα, ώστε τα αυτιά να επουλωθούν σωστά στη νέα τους θέση. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 15 ημέρες. Σπάνια εμφανίζονται πρηξίματα και μελανιές, που σταδιακά υποχωρούν εντελώς. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του περίπου μία εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Αποτελέσματα πλαστικής αυτιών

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους ενήλικες ασθενείς, πριν την επέμβαση να έχουν ξεκάθαρη εικόνα όπως επίσης να λάβουν υπόψη ότι υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί. Ωστόσο, σε συνεργασία με το πλαστικό χειρούργο, που γνωρίζει τις σωστές αναλογίες, το αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητό.

ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ

Παντελής Βάλβης

ΥΠΗΡΕΣΙΑ "ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΕ"

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ιατρική πληροφόρηση ή ενημέρωση. Παρακαλώ αφήστε το όνομα και το τηλέφωνό σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.